34 interesserte møtte fram kl. 18. i det fine vårværet. Eli Kari Høihilder tok imot oss.
Vi ble ønsket velkommen av gårdsbestyrer Nils Oskar Næss, en veldig hyggelig og kunnskapsrik kar, skulle det vise seg. Området viste seg fra sin aller beste side i vårværet, med grønne, velstelte plener og bed med blomster. Vi tok et bilde ved minnesmerket over alle som hadde vært internert her og mistet livet under jødeforfølgelsen i 2. verdenskrig. Vanskelig å tenke seg en så dyster historie i disse vakre omgivelsene.
Næss holdt et interessant og innholdsrikt foredrag i festsalen. Han hadde jobbet i 13 år som gårdsbestyrer på Berg. Han hadde ansvaret for bl.a. dyrking av grønnsaker, frukt og bærproduksjon, dyreholdet og formidling av historien rundt Berg for bl.a. slike grupper som vår. Berg har 2000-3000 besøkende i året. Han var også leder for Interessegruppa for fengselets integreringsarbeid. Det var også hit inngangspengene skulle gå.

Området fengselet ligger på er tidligere et gårdsbruk på ca. 500 mål. 50 mål er gjerdet inn til fengselsområdet.
Berg er et lavsikkerhetsfengsel med plass til 48 innsatte med ulik bakgrunn og alder, men alle menn.
Driften er basert på tanken om best mulig rehabilitering av de innsatte. Det er derfor tilbud som omfatter videregående skole, bilverksted, gårdsbruk, gartneri og dyrehold, tømring /maling, kjøkkentjenester o.a.
I tillegg er det muligheter for trening og lagsport med diverse ballbaner og treningsstudio. Tilbudet omfatter også lege, helsesøster, prest og Egen NAV-avdeling.
Det er også frigangsinnsatte på Berg. Etter å ha sonet minst 1/3 av straffen, kan den innsatte få tilgang til å jobbe eller gå på skole utenfor fengselsområdet. Dette er selvfølgelig veldig viktig for videre rehabilitering. Næss kunne fortelle at det var gledelig mye velvilje fra bedrifter som ikke var for langt unna.
Berg ligger på historisk grund. I 1919 ble de første utgravingene startet. Det ble gjort funn, som steinøkser o.l., fra år 1800-1000 f.Kr. Det er også funnet 37 gravhauger fra folkevandringstiden og vikingtiden. Utgravinger i 1949-50 viste funn etter tyskerne under 2. verdenskrig.
Pinsen 1942 holdt Vidkun Quisling en tordentale på Borrestevnet. Her omtalte han motstanden mot nazismen som» jøssingenes hønsementalitet», og at han ville bygge en «hønsegård» til dem på Berg.
Det kom senere fram at denne ideen nok ikke var hans fra begynnelsen av, men kom fra naziledelsen i Tyskland. Planene den gang omfattet integrering av opp til 3000 fanger. Så stort ble det jo ikke, men Berg ble ekspropriert i juni 1942, og de første fangene kom allerede i oktober samme år.
Det var 330 jøder som ankom med tog den 26.10-1942. Rester av denne tosporete jernbanen er tatt vare på som en del av minnesmerket.
Berg var den eneste fangeleiren i Norge som hadde norsk administrasjon, den besto av frivillige norske nazister. Dette gjorde, kanskje litt motstridende, at Berg ble en av de mest brutale fangeleirene i landet.
Det ble en grusom tid for de innsatte på Berg, med kummerlige brakker, bitende kulde og lite mat, dårlige klær, hundsing og vold fra vaktene og en lite forutsigbar framtid. Ved regelbrudd av ulik art, ble de satt i kalde betongceller utstyrt med en halmmatte. Vi fikk en omvisning i disse.
De jødiske fangene ble også fratatt alle eiendeler når de ble fengslet. De eneste som slapp videre deportering, var fanger som var gift med ikke jødiske, ariske kvinner. 70 stk. av de første fangene fikk denne fordelen. Av den grunn kunne familier bli splittet uten å noen gang se hverandre igjen.
Natt til den 27.11.1942 ble 230 jøder sendt til Auschwitz og andre fangeleirer med DS «Donau». Av dem var det bare 8 som overlevde. To av dem, Moritz Gorwits (død 2002, 94 år), og Martin Meholm (død 2018,
102 år) har vært viktige tidsvitner fra denne tiden.
Men når freden kom i mai 1945 ble ting «snudd på hodet». Da ble landssvikerne fanger og fangene deres voktere.
Berg ble landssvikerleir i perioden 1945-51. De fikk strenge dommer, og satt på Berg til dommene var avsagt.
Etter 1951 har Berg vært arbeidsskole og ungdomsfengsel og nå altså et lavsikkerhetsfengsel.

Trond Schmidt takket for interessant foredrag og omvisning med 2 utgaver av «Borreminner» og Kr. 1.950,- til Interessegruppa til fengslets integreringsarbeid.
Horten, 7.5.2025
Karin Tellefsen
Ref.