Bruserød-dagen, 14. august 2025

Smeden hadde unge, gode hjelpere i full sving da folk ankom Bruserød.

På tross av gråvær og regn møtte hele 85 personer opp til årets Bruserød-dag, en feiring av tradisjoner og kulturhistorie. Det ble en stemningsfull og lærerik kveld med foredrag, demonstrasjoner og rømmegrøt.

Arrangementet ble flyttet innendørs, men en god tone ble slått an allerede i døra med lyden av musikalske perler fra de dyktige «husmusikerne» Magnor Kristensen og Sven-Arne Dehlin.

Kvelden ble åpnet ved at historielagets leder, Trond Schmidt, ønsket velkommen, presenterte programmet for kvelden og foredragsholder, Mari-Ann Moe Stensrud, fra Horten Husflidslag. Hun holdt et engasjerende kåseri om husflidens betydning for skaperglede, fellesskap og bevaring av gamle tradisjoner.

Husflidslaget tilbyr undervisning og deltakelse på mange husflidsområder og med mange teknikker. I tillegg til å opparbeide seg ferdigheter, er en viktig oppgave å spre glede ved sosialt samvær. Kvalitet er i høysetet selv om deltakerne kaller seg «glade amatører». Hver høst settes det i gang nye kurs og variasjon i tema holder tilbudene friske. For eksempel starter et kurs i veving for de viderekommende, for første gang, i høst.

De senere årene har husflidslaget satset stort på å tilby barn og unge relevant undervisning og gruppetrening. Voksne under 30 år har hatt et særlig fokus, blant andre har studenter fra USN deltatt på kursene. Undervisningen og «kosen» (kaffe og vafler) er gratis. Disse kursene har blitt svært populære.

Foredragsholder Mari-Ann Moe Stensrud ble overrakt blomster for sitt foredrag. (Foto: Eli Kari Høihilder)

Barnegrupper på 15 deltakere tilbys i høst et prosjekt som er kalt «Fra ull til lue». Der følger barna hele prosessen fra å møte sauene på gården til et ferdig produkt. Senere er de selv med på å vaske ullen, kare og spinne. Deretter plantefarges garnet og til slutt kan de strikke seg en lue. Kurset er fulltegnet!

Husflidslaget har nå seks ulike studieringer, strikkekafe og kreativt håndarbeidsverksted for unge. I tillegg har vi som mål å arrangere noen aktivitetslørdager i året, fortalte Mari-Ann til en lydhør forsamling. Til slutt ga hun historielaget en gave fra Horten Husflidslag, boken Grytekluten, og Mari-Ann fikk selv overrakt en solfylt blomsterbukett av solsikker som takk for et lærerikt og inspirerende foredrag.

Etter at rømmegrøt med godt tilbehør, samt kaffe og vafler, var fortært i store mengder, samtalene fløt livlig og utlodningen var over, kom tidspunktet for å studere utstillingen med tradisjonelle håndverk i og utenfor sidebygningen.

Gard Eliassen viste mange ulike lærarbeid og flotte kniver med skaft av rirkule.  

På hans kurs kan man for eksempel lære seg å skjære til og lage et belte, sy og prege en slire eller en veske. Behandling av lær krever spesialkompetanse og kunnskap om mange teknikker i prosessen med å ferdigstille et produkt, noe Gard viste at han mestrer på et kunstnernivå.

Vidar Flåteteigen hadde stilt opp side trearbeider på et høyt stativ slik at produktene kunne

sees fra alle sider. Fat, vaser, kopper, og mange andre flotte gjenstander til pynt eller nytte, kan

dreies, om man lærer det slik Vidar kan. Tredreiing har blitt svært populært i de senere årene, og

variasjon i teknikker og uttrykk er stor. Kunnskap om tresorten, voksested, fuktighet,

kvalitet på emnet m.m. er med på å avgjøre om det ferdige produktet får utseendet og

holdbarheten som er planlagt. Dernest kommer håndlaget, men det tar nok noe tid før vi mestrer

det som Vidar.

Surdeigsbaking er kurs som Arild Hjorth Johansen vil gå i gang med i høst. Her lærer du å lage din egen surdeigsstarter, om fermentering, hvordan lage en «polish», om elteteknikker, heving og steking. Arild har bygget seg en skikkelig bakerovn så disse produktene blir velsmakende!

Arild Hjorth Johansen holder også kurs i pølsemakeri. Der lærer du om ulike typer pølser, hvordan kjøttet males og krydres, om renhold og fermentering, om å stappe pølsene i tarmene og knyteteknikker, røyking og varmebehandling, blant mye annet. Disse pølsene får dokumenterbart innhold og smaker fortreffelig! Arild kunne ikke selv være til stede, men hadde laget gode bekrivelser av kursene.

Randi Brenden viste fram og fortalte om urter som kan brukes i mat og medisin, slik folk tradisjonelt har brukt dem gjennom hele vår kulturhistorie. Dette er kunnskap som mange gjerne vil finne tilbake til. Randi holdt kurs i våres og vil fortsette med det denne høsten.

Kunnskap om de ulike tresortene i vår rike flora, ble forklart av Trond Schmidt, som vil fortsette sine kurs om trekunnskap denne høsten. Vi er spesielt heldige i vårt distrikt som har et stort mangfold av edelløvtrær, men også andre vanligere. Men kjenner vi det karakteristiske ved utseendet, habitatet, egenskapene og eventuelle bruksområdene for disse trærne? Få, vil jeg tro. Da er det godt å kunne vandre rundt i skogen med Trond som ekspert på dette feltet.

                                                                                                                      Foto: Eli Kari Høihilder

Ute i regnet, ved essen, med et seildukstak over, satt smeden, Olav Brunborg, og holdt oppsyn med sine unge hjelpere som var i full gang med å smi flotte gjenstander. Lærlingene hadde tydeligvis fått glimrende opplæring for de kunne beskrive hele prosessen fra et visst jernemne lå der til man hadde et vakkert produkt i hånden. De viste også tilskuerne hvordan de «forgylte» et arbeid med å børste det på en spesiell måte mens jernet fremdeles var varmt. Det kan være lett å glemme hvor sentralt smedens arbeid var i samfunnet før de masseproduserende fabrikkene tok over det hele.

Olav hadde dessuten smidd hjerter og en stor krok som gaver til utlodningen historielaget denne kvelden. Tusen takk!

En stemningsfull og inspirerende Bruserød-dag var omsider omme. Stor takk til kjøkkenkomiteen for flotte pyntede bord og deilig servering, og et utrettelig arbeid, – som langt fra var over da vi andre dro.

                                                                                                                                     Referent: Gyda Anna Bergby